понеділок, 28 грудня 2015 р.

"По обидва боки фронту". 27 (14) грудня 1915 р.

Уже давно не писалося в цій рубриці, були сумніви чи напишеться колись узагалі. Однак, день 27 грудня у львівському "Ділі" виявився вельми цікавим і це спонукало ще раз зробити реферат газетних чисел столітньої давнини.


У випуску "Діла" за 27 грудня 1915 р. увагу привертає одразу ж передова стаття. Вона з обуренням, яке повністю поглинуло звичну громадянську лояльність, оповідає, що минулого дня газета не змогла вийти через цензурні обмеження. І дійсно, числа за 26 грудня у зшитку немає. Як пише автор, "наш дневник не міг вийти з причини першого дня рим.-кат. Різдвяних сьвят. Ся перешкода, яка зустріла його вчера перший раз при кінці 36-го року істнованя, спричинена зарядженєм ц. к. державної прокураториї, яка, покликуючи ся на розпорядженя в справі відпочинку в неділі і сьвята.... відмовилася приняти наш дневник до цензури". Роздратована промова не раз переривається великими лакунами - результатом дії тієї ж таки цензури, яка щодня розглядає сигнальний примірник перед тим, як друкувати весь наклад.

Цікавою здалася також оповідь "українця в американській армії", якому довелося служити в береговій артилерії, в охороні Панамського каналу. Оті всі "Четверті джелай", "білі кораблі, що везуть південні овочі" синхронізують оповідь із творами О'Генрі та Маркеса. 



На другій шпальті - оповідь про відвідини становища Легіону УСС під Семиківцями австрійського головнокомандувача ерцгерцога Фрідріха. Та сама історії дублюється на наступній сторінці у наказі командувача Легіоном Г.Коссака.  
   


В електронному архіві Національної бібліотеки Австрії збереглися фото цих відвідин.

Цісарсько-королівський головнокомандувач ерцгерцог Фрідріх приймає парад частин 25-го армійського корпусу, до якого входив і полк УСС. Грудень 1915 р. (bildarchivaustria.at)

Крокує 21-й гонведський піхотний полк.
Так само повз ерцгерцога мали пройти й українські січові стрільці.  Грудень 1915 р. (bildarchivaustria.at)
Відвідини шпиталю ерцгерцогом Фрідріхом. Грудень 1915 р. (bildarchivaustria.at). 
Прийом австрійським головнокомандувачем дарунку від Підгаєцької громади.
Грудень 1915 р. (bildarchivaustria.at)
Авто австрійського ерцгерцога виїжджає з розташування Korpskommando Hofmann (тобто штабу 25-го корпусу).
Грудень 1915 р. (bildarchivaustria.at)
Спілуквання з нагородженими вояками на залізнічній станції Підгайці. Грудень 1915 р. (bildarchivaustria.at)
На жаль, не можу встановити достеменно, чи є серед них "усуси".
На тій же третій сторінці транслюється англійське повідомлення про втрати в Дарданельській операції (якраз на днях відбулася евакуація частин ANZAC з півострова Галіполі), а поруч - інформація про епідемію віспи у Львові.


 Дуже мила розвідка "знайти зрадника". В таборі українських військовополонених. У Ташкенті. "У нас довгі руки!".


На останній шпальті, як завжди серед оголошень, маємо кілька цікавинок. Пігулки та настоянки "Ельза", здається, є чи не головним спонсором "Діла". Вміло пристосовуються до воєнних обставин. А галичани між іншим складають пожертви на свята для "усусів".


Тепер - до "Киевлянина".


Тема редакторської статті - кухонна сварка ліберальних чорносотенців з неліберальними чорносотенцями - облямована типовими дописами воєнного часу - про біженців, постачання припасів, ретроспективним описом військових дій (4-ї битви на р. Ізонцо) тощо. У чому відчувається наближення різдвяних свят - так це в оголошенні про підписку на 1916 р. та новорічними адвертисментами на останній шпальті. 



Разом із тим, номер містить цікавий роздум про другу воєнну зиму, що вже вступила в свої права на російському фронті. Про нові хвилі мобілізації та гострий вигук "оружия и снарядов!". Починаючи з весни 1915 р. то є найболючіша тема в російській пресі.


 Деякі фрагменти фронтових і тилових новин, у тому числі згадка про заупокойну службу по митрополиту Флавіану та типова кримінальна хроніка. 









Наразі це все. 
-------------------

Повністю номер "Киевлянина" можна передивитися на сайті Національної бібліотеки України ім. В.Вернадського.

А шпальти "Діла" традиційно викладаються нижче та походять з Відділу рідкісних книг та рукописів Наукової бібліотеки ім. М.Максимовича.

Попередні випуски:






Немає коментарів:

Дописати коментар