неділя, 24 січня 2016 р.

Про повсякденне

Рівно 170 років тому, 13(25) січня 1846 р. у Києві була, можна сказати, відлига. Від 0 до +2 С. Пасмурна погода, ввечері пішов сніг - можна собі уявити, що був він мокрий і танув, ледь діставшись до землі. Цікаво, що 12(25) січня 1916 р., 100 років тому, погода була майже такою самою, від +0,8 до +2,2 С, суцільна хмарність і невеликі опади. Теорія глобального потепління захиталася, здається.


На базарі в м.Києві, що відбувався в другій половині січня (на початку лютого за н.ст.), крупа гречана коштувала 50 коп. сріблом за пуд. Важко сказати, наскільки це відповідає сучасним 28 грн за кіло... Однак, якщо перерахувати вартість дорогоцінного металу, виходить, що пуд гречки у січні 1846 р. дорівнював 9 грамам чистого срібла. Якщо ввважати, що 1 г срібла коштує... ну, припустимо, 16 грн, вийде, що 1 кг гречки у 1846 р. коштував... 8 грн 80 коп!


Хоча, звісна, річ, ці розрахунки не відбивають реального співвідношення цін, бо відносна вартість різних видів продуктів та дорогоцінних металів могла бути - і була! - відмінною від сьогодення. Наприклад, якщо взяти ціну "коров'ячого", себто вершкового, масла - 20 коп. ср. за фунт, виявиться, що це відповідає майже 30 грн за типову пачку 200 г, що зараз коштує 18-21 грн. Без особливої впевненості, але можу припустити, що це відбиває характерний розрив у вартості продуктів тваринного й рослинного походження, властивий доіндустріальній економіці, коли м'ясо і супутні харчі традиційно були розкошами. Кращий результат дав би розрахунок споживчого кошика з середньої зарплатні, але для таких складних підрахунків під рукою немає даних, часу і натхнення. Зацікавлений читач може спробувати зробити це самотужки ;)

А задля того, аби краще прив'язати той момент до поширених історичних знань, згадаємо, що в ті самі січневі дні 1846 р. у Києві збирався на вечірні посиденьки з політичними розмовами гурток молодих інтелектуалів, який згодом отримає назву "Кирило-Мефодіївське товариство".

І насамкінець, прив'язуючи цей допис до бібліофільської тематики, поділюся оглядом книжкових новинок, який пропонується читачам у тому ж номері "Киевских губернских ведомостей". Нагадую, що зображення можна побачити у більшому розмірі, відкривши його в новій вкладці.




Джерела:
Номер "Киевских губернских ведомостей" від 25 січня (6 лютого н.ст.) 1846 р. можна переглянути у відповідному зшитку через інтерфейс сайта Old printed books:
Інші зшитки газети за суміжні роки віднайдуться за пошуком в електронному каталозі Наукової бібліотеки ім. М.Максимовича КНУ ім. Тараса Шевченка.
Номер газети "Киевлянин" за 13 (26) січня 1916 р. - на сайті НБУВ.
Фото срібного карбованця 1846 р., що прислужився вказаним на ньому номіналом срібла - звідси

Немає коментарів:

Дописати коментар