четвер, 14 січня 2016 р.

Легіонне

Уфф. Нарешті на bildarchivaustria знайшов хоч одне фото, достеменно пов'язане з Легіоном УСС. Знайомтеся (в разі, якщо ви не заглиблені в тему і не знаєте все січове жіноцтво напам'ять): Орися/Олена?/Ярема Кузь, донька залізничного урядника з с. Банилів що на Буковині, станом на січень 1916 р. має 20 років. З початком війни вступила до Червоного Хреста, а згодом зголосилася до Легіону Січових Стрільців.


Санітарну службу згодом змінила, склавши відповідні нормативи, на піхотний стрій, служила, щонайменше деякий час, в українському ескадроні 8-го Галицького цісарсько-королівського уланського полку і згодом, як пише кореспондент "Буковини" та як видно на фото, "носить сірий мундур і уланську шапку і має шаржу кадета". Учасник численних боїв; на Маківці, згуртувавши навколо себе з десяток стрільців, власноруч гранатами знищила вороже кулеметне гніздо.
Знаючи російську мову, була талановитим розвідником.
У 1915 р. була щонайменше двічі поранена, один раз, у серпні 1915 р. - важко, і будучи на той момент вже розтиражованим австрійським героєм, користувалася увагою громадськості і найвищого керівництва імперії. Війну наче пережила, жила у Відні, де й померла, але достоту подальша доля невідома.
За повідомленнями тієї ж "Буковини", героїчний ореол має вся сім'я - до літа 1915 р. обидва її брати вже загинули на полі бою, батько також помер, а шваґр, вищий офіцер, одужував після поранення у віденьскому шпиталі. Насправді ж ситуація стає набагато драматичнішою, якщо зазначити, що її батько, Танасій Кузь, помер від тифу у таборі Талергоф 14.03.1915 р., потрапивши туди через підозри місцевої влади у русофільстві (найімовірніше, помилково):
"КУЗЬ Афанасий, 53 г., жел.дор. ст. кондуктор, Черновцы (Бук.), арест. 1914, умер в Талергофе 14/3 1915 от тифа, могила № 1198. ЦГИА 1 с. 31. Офиц. спис. (назван «Куц»); спис. М. поз. 1316 (назван «Кус Остман»)".
Корисні посилання:
1. Стаття зі свідченнями сучасних родичів
http://molbuk.ua/…/57225-bukovinka-shukaye-rodichv-svoyeyi-…
2. Передрук повідомлень з газети "Буковина" за липень 1915 р. у праці О.Добржанського і В.Старика:
https://books.google.com.ua/books…
4. Джерело повідомлення про Т.Кузя:
http://dragos-olar.livejournal.com/19571.html
5. Джерело світлини "хороброї української фройляйн Яреми Кузь з українського легіону при корпусі Хоффмана"http://www.bildarchivaustria.at/Pages/ImageDetail.aspx…

Немає коментарів:

Дописати коментар